Feest bij ’t Ukien: het podium behaalt de felbegeerde status van kernpodium

Feest bij ’t Ukien: het podium behaalt de felbegeerde status van kernpodium

KAMPEN - 2017 wordt een goed jaar voor Kamper muziekliefhebbers. Edwin Burgman van cultureel podium 't Ukien weet het zeker. Hij zegt het met een grijns van oor tot oor. 'T Ukien heeft het Fonds Podiumkunsten de c-status gekregen en is daarmee een van de kernpodia van Nederland geworden. Net als podia als Hedon, Burgerweeshuis en Atak. Daar zijn ze bij 't Ukien super trots op.

Een kernpodium kan aanspraak maken op de subsidiepot van het Fonds Podiumkunsten. Dit zorgt ervoor dat grotere financiële risico's genomen kunnen worden met een gewaagder en aantrekkelijker programma als resultaat. Hoe dat gaat? Boekt het podium acts tot maximaal 2.300 euro en krijgt het niet genoeg kaartjes verkocht. Dan vergoedt het fonds het verschil tussen de prijs van de band en de opbrengst van het aantal verkochte kaartjes.

Imago

'T Ukien heeft lang gevochten tegen een negatief imago. Buitenstaanders hadden soms het beeld van een donker blowhol, terwijl in realiteit een simpele sigaret al sinds 2007 binnen verboden is. Het ruige en wat ontoegankelijke imago stamt uit lang vervlogen tijden, maar leek moeilijk af te schudden. De uitstraling van het gebouw werkte wat dat betreft niet mee. Lange tijd was het een donker gebouw dat inderdaad op buitenstaanders nogal gesloten overkwam.

Uitstekende programmering

Met beperkte middelen is echter tien jaar geleden door Marijke Boer en Arjen Nicolai een ander pad in geslagen. Het tweetal wilde de onder podia felbegeerde c-status binnenhalen. Hoe je die krijgt (en houdt)? Minimaal tien keer per jaar moet je grofweg 100 bezoekers ontvangen. Met alleen een groepje vaste gasten red je dat niet in een stad als Kampen. 't Ukien had het, ondanks een vaak uitstekende programmering, wat dat betreft soms zwaar. Acts die net een maand daarvoor in De Wereld Draait Door hadden gespeeld, en landelijk volle zalen trokken, stonden in Kampen voor een handjevol bezoekers.

Multifunctioneel centrum

Inmiddels ligt dat anders en dat is volgens Burgman met name te danken aan de nieuwe invulling van het gebouw. ’t Ukien is van enkel een cultureel podium in een Multifunctioneel Centrum veranderd. Een centrum dat beschikbaar is voor allerlei soorten stichtingen die een onderkomen zoeken. Koren zingen er hun popliederen, senioren leggen er een kaartje, bands repeteren in de oefenruimtes en waar in de weekenden soms op metal geheadbangd wordt, zit doordeweeks een yogaklasje in lotushouding.

"Het gebouw is veel opener geworden", vertelt Burgman. "Dat is allereerst te danken aan de grondige verbouwing die we enkele jaren hebben uitgevoerd. Alles is frisser geworden. Het heeft een veel toegankelijkere uitstraling. De overgang naar het Multifunctioneel Centrum zorgt ervoor dat veel meer mensen dat te zien krijgen. Er komen mensen over de vloer die voorheen nooit zouden komen. Vaak zijn ze echt verbaasd. 'Is het hier zo mooi binnen?' Zij komen vervolgens ook makkelijker naar een concert en zo krijg je een steeds grotere groep bezoekers voor de optredens."

Danny Vera

Burgman en zijn team zetten met de programmering enkele jaren geleden ook een nieuwe lijn in. Het podium heeft een culturele verantwoordelijkheid om zogenaamde moeilijke muziek een kans te geven, maar wil ook gewoon acts bieden die gegarandeerd publiek trekken. Op de agenda staat al jaren een breed aanbod van een Hollandse avond tot een hardcoreparty, tot metalfeesten.

Het blijft daarbij altijd spelen met de beperkte middelen want als een dure act niet bezocht wordt, kan dat grote financiële gevolgen hebben. "Wij hebben met ons team stevig vergaderd over de vraag of we Danny Vera moesten programmeren. Hij werd in die tijd net wat bekender maar was voor ons al aardig aan de prijs. Uiteindelijk hebben we hem toch geboekt en was het helemaal uitverkocht. Één van onze succesvolste avonden. Dat soort risico's kunnen we met de c-status veel meer gaan nemen. Je zult hier veel vaker bands van het niveau Bertolf en Danny Vera gaan zien. Niet alleen omdat we meer geld hebben om ze te boeken, maar ook omdat het nou eenmaal aantrekkelijker is om in een c-podium te spelen."

Burgman heeft ook goed nieuws voor lokaal talent, want het is de bedoeling dat zij in de toekomst een groter podium krijgen. "We willen enigzins bekende bands gaan koppelen aan Kamper talent. Zij kunnen dan in het voorprogramma spelen. Zo kunnen zij voor een groter publiek hun kunsten vertonen, biedt je een mooier programma en krijg je hopelijk ook meer bezoekers."

Het Multifunctioneel Centrum en ’t Ukien zijn een onderdeel van Welzijn Kampen.

(geschreven door: Nick de Vries)

Delen

Deel Feest bij ’t Ukien: het podium behaalt de felbegeerde status van kernpodium op Facebook
Deel Feest bij ’t Ukien: het podium behaalt de felbegeerde status van kernpodium op Twitter
Mail Feest bij ’t Ukien: het podium behaalt de felbegeerde status van kernpodium naar je vrienden
Deel Feest bij ’t Ukien: het podium behaalt de felbegeerde status van kernpodium